2021.02.26 – В Херсонській ТПП пройшла дискусія бізнесу й вузів щодо вдосконалення вищої технічної освіти

Херсонська торгово-промислова палата виступає в ролі майданчика для діалогу між представниками бізнесу, освіти та органів влади в регіоні. Вже багато років Палата співпрацює з Херсонським національним технічним університетом (ХНТУ) за різними напрямами. В числі пріоритетів – осучаснити освітньо-професійні програми університету, привести їх у відповідність до реалій ринку праці та потреб промислових підприємств Херсонщини.

Проблема неспівпадіння кваліфікації молодих спеціалістів з вимогами працедавців, відірваності теорії від практики та дисбалансу очікувань й можливостей з обох сторін відома вже давно. Ця проблема – комплексна, і починати розв’язувати її необхідно якомога раніше – ще на етапі вибору молодою людиною бажаного фаху.

З ініціативи кафедри автоматизації, робототехніки і мехатроніки факультету інженерії та транспорту ХНТУ, 26 лютого 2021 р. в Палаті пройшла жвава онлайн/офлайн дискусія на тему: «Виклики промисловості і вимоги бізнес-середовища регіону до фахової освіти і професійних навичок випускників закладів технічної вищої освіти». Участь в ній взяли Президент ХТПП Вікторія Остроумова, заступник директора обласного центру зайнятості Людмила Барабаш, ректор ХНТУ Юрій Бардачов, представники промислових компаній Херсонщини, викладачі ХНТУ та шести провідних технічних вузів України, студенти й випускники технічних спеціальностей.

Реалії сьогоднішнього ринку праці сильно відрізняються від тих, на які були розраховані традиційні освітні програми. Основною ідеєю стає адаптація, міждисциплінарність, гнучкість та готовність до навчання протягом всього життя – і не тільки суто професійним, а й загальним навичкам: комунікації, іноземним мовам, вмінню презентувати свій проект або ідею та самого себе як спеціаліста тощо.

Дискусія допомогла намітити перші кроки до поглибленої співпраці між бізнесом і вузами. Всі учасники погодилися: студентів необхідно навчати тому, що матиме застосування й перспективи в реальному секторі економіки.  А отже, освіта має йти в ногу з сучасними виробничими підприємствами, яких в Україні чимало.

Вузи прагнуть змінюватися, адаптувати свої програми під потреби промисловців. І бізнес готовий йти назустріч – проводити «дні відкритих дверей», брати студентів на виробничу практику, роз’яснювати й демонструвати молодим спеціалістам: знайти роботу й збудувати кар’єру на виробництві в Україні, на Херсонщині – реально. 

У бізнесу, освіти й випускників – різні завдання й пріоритети, і це цілком природно. Тому важливо налагодити діалог, щоб сторони могли слухати і чути один одного. Тож Херсонська торгово-промислова палата планує й надалі проводити подібні заходи, допомагаючи підприємцям й освітянам знаходити спільну мову. Адже тільки разом, об’єднаними зусиллями,  можливо збудувати економічно сталу й самодостатню країну, в якій кожний може знайти собі працю до душі і з гідними умовами.

Виставки в Україні

Анонси

2021

Програма німецько-української кооперації “Fit for Partnership with Germany”. Приєднуйтеся!