2017.08.04 – Держави Близького Сходу знімають заборону на імпорт української продукції птахівництва

2 серпня цього року ЗМІ з посиланням на Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів й Світову організацію торгівлі повідомили, що Об'єднані Арабські Емірати скасували тимчасову заборону на імпорт української продукції птахівництва, зокрема, м’яса птиці, добового молодняку та яєць, введену в середині березня поточного року через спалахи пташиного грипу. 

Нагадаємо, що тоді заборону на поставки продукції птахівництва з усієї території України ввели Ірак, Китай, Катар, Ємен, Йорданія. Принцип регіоналізації, тобто заборону на постачання тільки з тих областей, де були зафіксовані спалахи хвороби, до української продукції застосували Гонконг, ЄС, Саудівська Аравія, ОАЕ. 

З 24 по 28 липня Україну з оціночним візитом відвідала делегація Центру з питань безпечності харчових продуктів – компетентного органу Спеціального адміністративного округу Гонконг. Метою візиту представників Центру стала оцінка системи державного контролю за виробництвом харчових продуктів в Україні, зокрема, щодо м’яса птиці, продуктів з нього, яєць та яєчної продукції. В ході візиту гонконгські експерти ознайомилися з процедурою державного контролю на бійнях, фермах та пакувальних центрах, а також з роботою лабораторної мережі. 

6 липня Держпродспоживслужба отримала повідомлення від Посольства Королівства Саудівська Аравія в Україні щодо скасування тимчасової заборони на імпорт  м’яса птиці, яєць, продуктів птахівництва та похідних продуктів українського походження. Відповідне рішення було ухвалене Саудівською організацією продовольства і медикаментів. 

Наприкінці червня поточного року Держпродспоживслужба повідомляла про зняття заборони на імпорт української продукції пташиного походження, в тому числі живої птиці, замороженого м’яса птиці, хижих птахів, столових та інкубаційних яєць, до Іраку. Питання зняття обмежень на експорт української курятини розглядалося під час зустрічей членів делегації Держпродспоживслужби з представниками компетентних органів у рамках Генеральної сесії Світової Асамблеї Делегатів Всесвітньої організації охорони здоров'я тварин у Парижі. За результатами переговорів Держпродспоживслужба направила офіційні запити до торговельних партнерів України з проханням переглянути рішення про введення заборони на експорт української продукції птахівництва. 

14 травня Держпродспоживслужба направила до Всесвітньої організації охорони здоров'я тварин фінальний звіт про оздоровлення території України від високопатогенного грипу птиці, що був опублікований на офіційному ресурсі організації. 

Крім ОАЕ, Королівства Саудівська Аравія та Іраку, про зняття заборони на імпорт продукції птахівництва з України Держпродспоживслужбу  офіційно поінформувала Держава Катар

Євросоюз також зняв загальну заборону на експорт птиці з України, подовживши її для окремих регіонів, в яких фіксувалося захворювання. 

У Гонконгу, Ємені, ЄС, Йорданії та Китайській Народній Республіці продовжують діяти тимчасові обмеження щодо експорту продукції птахівництва з України через високопатогенний грип птиці (ВПГП). Так, у Гонконгу продовжується тимчасова заборона на всю продукцію птахівництва (тушки, частини та субпродукти), яєчні продукти для людського споживання з областей, де реєструвались спалахи ВПГП. В Ємені та Йорданії чинна тимчасова заборона на експорт м’яса птиці та його похідних з усієї території країни. У КНР продовжує діяти тимчасова заборона на експорт птиці та продукції птахівництва з усієї території України; разом з цим китайська сторона проводить оцінку щодо термічної обробки яєчних продуктів українського походження.

Виставки в Україні

Анонси

2021

Програма німецько-української кооперації “Fit for Partnership with Germany”. Приєднуйтеся!