Оголошення
За наданням послуг з сертифікації товарів та оформлення висновків про походження для отримання ліцензії на експорт зернових звертайтесь за номером телефону 0508666056 Оксана ФЕДОТОВА, провідний фахівець УЕ і СТ
2021.11.03 – ХТПП провела тренінг інтенсив-курсу «НАССР на підприємстві: розробка, впровадження, аудит»
Херсонська ТПП провела другий тренінг інтенсив-курсу «НАССР на підприємстві: розробка, впровадження, аудит» у партнерстві з Alimentarius system Management та досвідченими експертами мережі КДК – «Компетенція долає корупцію».
В рамках підписаної Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, наша країна зобов’язалася наблизити національне законодавство до європейського, у тому числі й у галузі санітарних та фітосанітарних норм. Суттєвим кроком в цьому напрямку став обов’язковий перехід на систему управління безпечністю харчових продуктів – НАССР.
НАССР (Hazard Analysis Critical Control Points) – це міжнародно визнана система передбачає аналіз та контроль хімічних, біологічних, фізичних факторів, що впливають на їжу протягом всього її життєвого циклу – від сировини до переробки, приготування та споживання. Наявність системи HACCP нині є в Україні обов’язковою для всіх закладів громадського харчування (в т.ч. їдалень у школах та дитсадочках), виробників та перевізників їжі, а також операторів, що займаються зберіганням, фасуванням та упаковкою вже готової харчової продукції.

Важливо пам’ятати, що НАССР – це не одноразове «генеральне прибирання», а саме система: щоденне дотримання високих стандартів у виробничій діяльності, постійне вдосконалення та стеження за новими вимогами та рекомендаціями. В ході тренінгу представники харчової індустрії Херсону й Каховки оновили знання щодо чистоти на виробництві, дізналися нові вимоги до маркування продукції, особливості визначення та моніторингу критичних контрольних точок технологічних процесів тощо.
Приємно, що серед учасників заходу – керівники підприємств-членів та партнерів Херсонської ТПП: Вікторія Удодова (ресторан «Цеппелін»), Олена Белозоренко (екоферма «Лиманська коза»), Андрій Бігленко (ТМ «Українські в’ялені томати»).
Впровадження системи НАССР в Україні регулюється такими Законами (із чиннними змінами):
- від 23.12.97 р. № 771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності харчових продуктів»;
- від 18.05.17 р. № 2042-VIII «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».
Ефективність впровадження НАССР постійно контролюється і перевіряється аудиторами Держпродспоживслужби України.
