2015.04.03 - Двадцять графіків і карт, що пояснюють стан агробізнесу України

Агропромисловий комплекс України сьогодні – це єдина галузь економіки, яка розвивається навіть у поточній складній економічній і політичній ситуації. Експерти висловлюють упевненість, що в України є всі передумови стати одним із лідерів на глобальному ринку продовольства.
Експерти незалежної української консалтингової компанії Baker Tilly (у сфері аудиту, бізнес-консультування, незалежної оцінки) підібрали найбільш важливі дані, які пояснюють, звідки береться потенціал сільського господарства України, які існують можливості та ризики.

Огляд столітньої історії показав, що Україна завжди грала помітну роль на ринку сільськогосподарської продукції, на її території вирощувалося більше половини всього врожаю зернових Російської імперії, до складу якої вона входила.

У своєму розвитку аграрна галузь України пережила декілька етапів відродження, вирощувалися різні культури, у тому числі звичні зернові (пшениця, кукурудза), соняшник, картопля, цукровий буряк, рис, а також, у певні періоди, активно вирощувалися вже незвичні зараз тютюн, бавовна, коноплі.

У 2014 році частка продукції АПК у зовнішній торгівлі України досягла 28%, завдяки чому сільське господарство стало головним експортером країни, випередивши за обсягами доходу від експорту металургію. Крім того, сільське господарство складає 10% ВВП України, і кожен п'ятий житель країни працює в цій сфері.

Щодо експорту соняшнику, то в цій галузі Україні немає рівних у світі. Ми виробляємо 10,5 млн. тонн соняшнику, що становить майже третину всього насіння, виробленого в світі (27% глобального виробництва). Ще одне перше місце – за експортом соняшникової олії (3,3 млн. тонн в рік). Інші позиції України на глобальному ринку продовольства такі: 4-е місце за обсягом експорту кукурудзи (16,7 млн. тонн); 5-е місце за обсягами експорту ячменю (2,3 млн. тонн) та 7-е місце за обсягом виробництва ячменю (9,1 млн. тонн). Україна – восьма у світі за обсягом виробництва кукурудзи (22,8 млн. тонн / 2,3%) та експорту пшениці (7,8 млн. тонн). За обсягом виробництва пшениці Україна займає 10 місце (22,3 млн. тонн / 2,5% світового ринку).

Такі показники у сільському господарстві, в першу чергу, пояснюються наявністю природного ресурсу: надзвичайно сприятливими ґрунтами – українськими чорноземами.

Однак, є ряд проблем, що впливають на розвиток вітчизняного агробізнесу. Це неефективне використання ресурсів і деградація земель, нерозвинені технології та вузька спрямованість українського агробізнесу (основний напрямок – рослинництво), відсутність державної підтримки.

Більше Ви можете дізнатись, прочитавши статтю повністю.


Джерело інформації: http://businessviews.com.ua/ru/

Виставки в Україні

Анонси

2021

Програма німецько-української кооперації “Fit for Partnership with Germany”. Приєднуйтеся!