2015.10.05 – Перша Міжнародна конференція «Зелена модернізація економіки: виклики та можливості»

За ініціативи Торгово-промислової палати України та при підтримці Програми, що реалізується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) щодо сприяння зеленій модернізації української економіки 30 жовтня п.р. пройшла Перша Міжнародна конференція «Зелена модернізація економіки: виклики та можливості». Конференція підтвердила важливість упровадження «зелених» технологій у різні галузі національної економіки. Херсонська Торгово-промислова палата, яка вже не перший рік реалізує екологічні проекти (у тому числі із впровадженням енергоефективних технологій) в регіоні та за його межами, також прийняла участь у даному тематичному заході.

Доповідачі першої панелі були представники уряду та державних органів влади, народні депутати, які наголосили на актуальності тематики конференції, так як вона стала дієвим майданчиком для дискусій, обміну досвідом, а зелена модернізація економіки сприяє росту сектора «зелених» робочих місць. На сьогодні мають змінитись пріоритети стимулювання щодо споживання енергетичних ресурсів – це має бути енергоефективне споживання із новим фокусом на енергоефективність, енергоменеджмент, збільшення частки відновлювальних та альтернативних видів енергії, диверсифікацію споживання. Це має знайти відображення в оновленій Національній екологічній стратегії.

 На другій панелі конференції були презентовані програми та проекти міжнародної технічної допомоги з питань енергоефективності, енергозбереження та раціонального використання ресурсів, що реалізовуються в Україні за підтримки європейських країн та їх урядів, та знаходяться на різних стадіях їх виконання. Україна була одною із перших країн, де ще у 1994 році було прийнято Закон «Про енергозбереження», але, на жаль, не стала лідером у його реалізації. Сьогодні практично на всіх міжнародних заходах питання стійкого розвитку – серед пріоритетних. І найближчим часом тільки ті представники бізнесу, які будуть притримуватись стратегії стійкого розвитку, будуть мати право на життя. Україна має значний потенціал у сфері розробки регіональних бізнес-стратегій, упровадження єнергоефективних технологій у різних галузях економіки (транспорт, комунальна сфера, сільське господарство, тощо).

Корисною для присутніх стала інформація третьої панелі конференції. Із досвідом та можливостями для України поділились фахівці Торгово-промислової палати ФРН, регіональної палати міста Потсдам. Вони представили свої ініціативи щодо охорони довкілля, енергетичних технологій та використання альтернативних видів палива. Представники таких відомих в Україні компаній, як Сіменс, Vaillant, Küttner, познайомили присутніх із енергоефективними технологіями та обладнанням, які вони виробляють.

Але реалізація будь-якого проекту чи програми неможлива без підтримки держави та фінансових інструментів. Програми підтримки та фінансування  населення та ОСББ щодо впровадження енергоефективних заходів, впровадження технологій пов’язаних із відновлювальною енергетикою, впровадженням систем енергоменеджменту були представлені Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України, Укрексімбанком, Ощадбанком та Європейським банком реконструкції та розвитку, проектами UNIDO/GEF та NEFCO.

Учасники конференції висловили думку, що тільки спільними зусиллями всіх зацікавлених сторін, Україна у найближчому майбутньому стане сучасною енергонезалежною країною, економіка якої базується на принципах сталого розвитку.

Виставки в Україні

Анонси

2021

Програма німецько-української кооперації “Fit for Partnership with Germany”. Приєднуйтеся!