ДО УВАГИ ВИРОБНИКІВ ОРГАНІЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ!

09 січня 2014 року набув чинності Закон України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини».

Закон № 425-VII був підписаний Президентом України 03 вересня 2013 р. та опублікований 09 жовтня 2013 р. в газеті "Урядовий кур'єр".
http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/425-18.

Закон визначає правові та економічні основи виробництва та обігу органічної сільськогосподарської продукції, заходи контролю та нагляду за такою діяльністю, забезпечення справедливої конкуренції та незалежного функціонування ринку органічної продукції та сировини.
Згідно з законом, здійснення державного нагляду (контролю) за виробництвом та обігом органічної продукції (сировини), у тому числі механізму здійснення інспектування, наділено відповідними повноваженнями центральний орган виконавчої влади, який здійснює державну політику у сфері нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі.
Крім того, із закону вилучено норму про те, що Кабмін вносить пропозиції щодо зміни держбюджету на відповідний рік щодо фінансового забезпечення суб'єктів господарювання, які здійснюють виробництво, перевезення, зберігання, реалізацію органічної продукції, сировини, їх фінансової підтримки. А також скасовується розробка окремої державної програми з розвитку виробництва і обігу органічної продукції.
Встановлюється також порядок маркування продукції, що знаходиться на стадії перехідного періоду до органічного виробництва .
Відповідно статті 12 цього закону здійснювати виробництво органічної продукції (сировини) має право фізична чи юридична особа будь-якої організаційно-правової форми та будь-якої форми власності, яка пройшла оцінку відповідності виробництва органічної продукції (сировини), отримала сертифікат відповідності та включена до Реєстру виробників органічної продукції (сировини).
Реєстр виробників органічної продукції (сировини) веде центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері державного нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі.
Відповідно до частини 4 статті 13 закону фізичні або юридичні особи, що не занесені до Реєстру виробників органічної продукції (сировини), не мають права здійснювати виробництво органічної продукції та/або сировини.
Відповідно до частини 7 статті 29 закону забороняється при маркуванні продукції, яка не відповідає вимогам цього Закону, використовувати позначення з написами "органічний", "біодинамічний", "біологічний", "екологічний", словами з префіксом "біо" тощо.
Також, відповідно ст.29  забороняється при маркуванні продукції, яка не відповідає вимогам  Закону, використовувати позначення з надписом  "органічний", "біодинамічний", "біологічний", "екологічний", словами з префіксом "біо-". Не допускається використання напису  "органічний продукт" у власних назвах продуктів і торговельних марках .

Використання державного логотипу  "органічний продукт" та відповідного графічного зображення  при маркуванні продукції здійснюється тільки за наявності відповідного  сертифікату. У разі виявлення порушень вимог, встановлених для виробництва, переробки, зберігання, реалізації органічної продукції, орган з оцінки відповідності органічної продукції анульовує відповідний сертифікат.

 Для того, щоб мати можливість в подальшому виготовляти органічні продукти харчування і наносити маркування з написами "органічний", "екологічний" і т.д. виробникам необхідно привести виробництво своєї продукції у відповідність до вимог  Закону України "Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини".

Пропонуємо Вам ознайомитись з низкою аналітичних та економічних оцінок щодо чинного на сьогодні Закону України.

Органiка за правилами (погляд юриста) http://jurblog.com.ua/2013/12/organika-za-pravilami/
Стартував новий етап розвитку вітчизняного ринку органічної продукції
http://smi.liga.net/articles/2013-10-10/11150379-organ_ka_u_zakon_.htm

Але з прийняттям “органічного” закону виявлено і ряд недосконалостей у вітчизняному законодавстві. Після прийняття «органічного» Закону» в Україні можна вирощувати органічну продукцію лише з іноземного насіння http://unt.org.ua/p-slya-priinyattya-organ-chnogo-zakonu-v-ukra-n-mozhna-viroshchuvati-organ-chnu-produkts-yu-lishe-z

Ми будемо і надалі відслідковувати приведення у відповідність до чинного Закону України інших підзаконних актів та розміщати інформацію на нашому сайті.

Виставки в Україні

Анонси

2021

Програма німецько-української кооперації “Fit for Partnership with Germany”. Приєднуйтеся!